Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Vooruit betalen van rente. Zinvol?

Geplaatst op: 26-08-2017, 12:28:24

Bijna-gepensioneerden kunnen soms honderden euro’s aan belasting besparen door rente eerder te betalen Wie de AOW-leeftijd bereikt, ziet zijn belastingdruk flink dalen. Over inkomen tussen grofweg 20.000 en 34.000 euro betaalt u niet meer 40,8 procent belasting, maar 22,9 procent.

Goed nieuws, behalve voor uw hypotheekrenteaftrek. Bij 1.000 euro rente heeft u geen 408 euro voordeel meer, maar slechts 229 euro. Sommigen halen daarom eenmalig een slimmigheidje uit: zij betalen de hypotheekrente voor volgend jaar vast in het jaar vóór zij de AOW-leeftijd bereiken. Zo kunnen zij de rente die ze vooruitbetalen, nog tegen het hogere tarief aftrekken.
De truc staat centraal in een recente uitspraak van klachteninstituut Kifid. Een klant wilde Rabobank de hypotheekrente eerder betalen, maar dat mocht niet van de bank, omdat het veel administratief gedoe is. Het Kifid gaf de klant gelijk en stelde dat Rabobank het misgelopen belastingvoordeel – zo’n 300 euro – moet betalen.

Profiteer door eerder te betalen Een voorbeeld: bij 200.000 euro hypotheek en 4 procent rente, betaalt u 8.000 euro rente. Van de fiscus mag u maximaal zes maanden rente vooruitbetalen: 4.000 euro. Als u die rente na de AOW-leeftijd aftrekt, tegen de hiervoor genoemde tarieven, heeft u 916 euro voordeel. Betaalt u een jaar eerder, dan is dat 1.632 euro: 716 euro meer. Bank mag niet weigeren, maar wel kosten rekenen Het kan ook vermogensbelasting schelen, doordat de betaalde rente op de peildatum niet meer op uw rekening staat. Dat voordeel is vaak niet meer dan een paar tientjes. Datzelfde tientjeswerk is te behalen als u in de hoogste belastingschijf valt. De renteaftrek in die schijf wordt elk jaar wat teruggeschroefd. Door eerder te betalen, profiteert u nog van de iets hogere aftrek.
Banken zijn hier niet happig op en verbieden het dus soms. Het Kifid vindt dat banken hiervoor kosten in rekening mogen brengen. Dat maakt het weer onaantrekkelijker. Ook mag dit alleen met vaste rente.

Denk goed na, of vraag advies, voordat u hiertoe besluit. Het kan ook negatief uitpakken, omdat u uw belastbaar inkomen in het ene jaar verlaagt en in het volgende verhoogt. Komt uw inkomen boven de 36.057 euro, dan kan dat u 1.221 euro ouderenkorting kosten.

 

Bron: www.fiscalert.nl

Ga terug naar de vorige pagina